Du er her: Informasjon Bærekraftig Reisemål
Ål i Hallingdal er tildelt merket for Bærekraftig Reisemål!
Fredag 16.desember, 2022 fikk Ål i Hallingdal tildelt merket for Bærekraftig Reisemål, sammen med Hemsedal, Nesbyen og Gol. Hele Hallingdal regionen er nå sertifisert, Flå har tidligere fått tildelt merket sammen med Norefjell, og Geilo har vært pilot for merket tidligere.
Hva er Bærekraftig reisemål?
Dersom du velger å reise til et bærekraftig reisemål, bidrar du til å ta vare på vår historiske og kulturelle arv samtidig som du støtter opp om lokalsamfunn, tradisjoner, natur og miljø.
Merket er et verktøy for reisemål som ønsker å jobbe langsiktig og fokusert med bærekraft i reiselivet. Som hjelp i dette arbeidet har Innovasjon Norge utviklet verktøyet "Bærekraftig reisemål". Dette er både en sertifisering og en strukturert arbeidsprosess frem mot godkjenning. Sentralt i ordningen er en standard som skal innfris. Reiselivet må i prosessen samarbeide med både kommune og andre lokale aktører.
Arbeid med økt bærekraft i reiselivet er kontinuerlig og langsiktig, og skal gi forbedring over tid. Etter å ha kvalifisert for Merket jobber reisemålet videre med forbedringer som en del av den daglige driften, og merking forplikter reisemålet til bærekraftvurderinger både i retningsvalg og i enkeltsaker. Å kvalifisere for merket betyr ikke at reisemålet ER bærekraftig, men merket forplikter reisemålet til å fortsette å prioritere bærekraftige og innovative løsninger i reiselivet innenfor destinasjonsselskapets ordinære virksomhet.
Les mer om bærekraftig reisemål på VisitNorway.no
Hvordan er prosjektet organisert?
Hallingdal består av seks kommuner med hvert sitt destinasjonsselskap. Geilo i Hol kommune har allerede oppnåd merket, Flå er i prosess med Norefjell mens Ål, Gol, Hemsedal og Nesbyen har valgt å kjøre sine prosesser samlet under et hovedprosjekt.
Prosjektet er organisert med en felles, overordnet styringsgruppe med regional representasjon for de fire reisemålene som skal merkes i Hallingdal. En hovedprosjektleder koordinerer prosjektet overordnet og hvert reisemål har i tillegg en delprosjektleder for å sikre lokal forankring og kunnskap også etter prosjektets avslutning. Det er etablert en styringsgruppe på hvert reisemål som også vil fungere som arbeidsgruppe. Prosjektet har også en prosessveileder som leder reisemålene gjennom hele prosessen.
Arbeidet startet våren 2020 og er forventet avsluttet høsten 2022.
© Ål Utvikling. Copyright